<strong>Asko Tanhuanpää Päätoimittaja</strong>

Asko Tanhuanpää
Päätoimittaja

Naton entinen pääsihteeri Anders Fogh Rasmussen räjäytti varsinaisen yllätyspommin ehdottaessaan helmikuun puolivälissä, että Suomikin olisi mukana Itä-Ukrainaan mahdollisesti perustettavassa 20 000 sotilaan YK-rauhanturvaoperaatiossa.

Nykyisin myös Ukrainan presidentti Petro Porosenkon neuvonantajana toimivan Rasmussenin mukaan Venäjä ja Ukraina, samoin kuin valtaosa Nato-maista pitäisi sulkea operaation ulkopuolelle. Sopivia maita hänen mielestään olisivat Suomi, Itävalta, Ruotsi, Valko-Venäjä ja Kazakstan.

Kysyin mahdollisesta Ukraina-operaatiosta suoraan puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Ilkka Kanervalta, kun tapasimme maaliskuun lopulla. Hän paljasti, että asiasta on puhuttu jo pidempään apulaisulkoministeritasolla Venäjän ja Yhdysvaltain välillä.

Kanervan mukaan presidentti Vladimir Putin on puolestaan puhunut YK-operaation turvaamasta linjasta Ukrainan ja Venäjän miehittämän Itä-Ukrainan välillä. Venäjälle kysymys saattaisi olla jopa mahdollisuudesta vetäytyä rasitteeksi muodostuneesta sodasta.

Poroshenkon kantaa rauhanturvaoperaatioon ohjannevat Ukrainan tulevat presidentinvaalit. Istuvan presidentin kannatus on minimaalinen ja keinon löytäminen sodan lopettamiseksi saattaisi olla hänelle kannatusta nostava tekijä.

Ilkka Kanerva muistutti, että ennen rauhanturvaoperaation perustamista sen mallista pitää päästä yksimielisyyteen YK:n turvaneuvostossa. Tämä on tie, joka vie minimissäänkin kuukausia.

Kanervalla oli selkeä käsitys myös siihen, pitäisikö Suomen lähteä mukaan Itä-Ukrainan operaatioon, mikäli sellainen päätettäisiin perustaa. Hän sanoi kiertelemättä, että lähtö olisi järkevä ainoastaan siitä tapauksessa, että muiden mukaan tulevien maiden arvomaailma olisi sama kuin Suomen.

Itse jaksan uskoa siihen mahdollisuuteen, että Suomi olisi mukana, mikäli Ukrainaan lähdettäisiin YK:n yksimielisellä päätöksellä ja YK:n sinisen lipun alla. Venäjä saattaisi hyvinkin antaa operaatiolle puoltonsa, sillä sitä kautta Nato pysyisi varmasti pois Ukrainasta ja Ukraina samalla pois länsi-integraatiosta.

Jos Venäjä suostumuksensa antaisi, olisi Yhdysvallatkin mitä suurimmalla todennäköisyydellä operaation takana. Presidentti Trump voi pullistella jo valmiiksi Naton valtapiirissä olevissa maissa, mutta puolueettomalla maaperällä hänenkin uskoisi hillitsevän itsensä.

Jos tai kun YK-operaatio Itä-Ukrainaan perustettaisiin ja jos tai kun Suomi päättäisi mukaan lähteä, olisi se ainakin alkuvaiheessa kokeneempien rauhanturvaajien paikka. Tämä kanta on vain ja ainoastaan allemerkityn oma.

 

Asko Tanhuanpää
Päätoimittaja