”Rekrytoinnissa on haasteita”

Pasi Autio

Porin prikaatin kriisinhallintakeskuksen johtaja Pasi Autio myöntää haasteet uusien rauhanturvaajien rekrytoinnissa, mutta toistaiseksi kaikki paikat on vielä saatu täytettyä.

 

Porin prikaatin kriisinhallintakeskuksen johtajana reilun vuoden toiminut everstiluutnantti Pasi Autio sanoo suoraan, että rauhanturvaajien rekrytoinnissa on haasteita. Yllättävää on se, että vaativimpiin tehtäviin eli Afganistaniin ja Irakiin on helpompi löytää tekijöitä kuin esimerkiksi Libanonissa neljän kuukauden rotaatioissa toimivaan FCR-joukkoon.

- Yksi FCR-rotaatio kootaan käytännössä suoraan kansainvälisestä valmiusjoukosta, mutta kahta muuta kohden rekrytointi joutuu tekemään paljon töitä. Yksi ongelma on siinä, että tämän päivän nuorilla ei ole vaadittavia ajokortteja. B-kortin omistavasta kaverista on vaikea kouluttaa vaunukuskia, Autio selvittää.

- Pulaa on myös tietojärjestelmien ja logistiikan erityisosaamisesta. Kaikki paikat on toistaiseksi kuitenkin vielä saatu täyteen, hän jatkaa.

Pasi Aution mukaan maavoimissa on tunnistettu väärä ajatusmaailma, jonka mukaan kansainvälisiin tehtäviin ei pääsisi kuin Porin prikaatin kansainvälisen valmiusjoukkokoulutuksen kautta. tästä syistä muissa joukko-osastoissa järjestetään nykyisin erityinen rekryinfo koulutettavalle valmiusyksikölle.

- Toivottavasti laadukkaiden hakijoiden määrä kasvaa tulevaisuudessa sitä kautta, linjaa Autio.

Suurimmat koulutukselliset ja samalla logistiset haasteet Porin prikaatissa koettiin viime vuoden syksyllä, kun FCR-joukkoa ja irlantilais-suomalaiseen pataljoonaan lähtevää joukkoa koulutettiin samaan aikaan, mutta siitäkin selvittiin lopulta ilman isompia ongelmia. Parhaimmillaan organisaatiossa oli prikaatin oman väen apuna jopa toistasataa ulkopuolelta tulevaa kouluttajaa.

- Tämän vuoden koulutustarve on noin 1 200 rauhanturvaajaa, Autio ynnää.

Suomen suurimmat sotilaallisen kriisinhallinnan kohteet tällä hetkellä ovat Libanon, Afganistan ja Irak. Everstiluutnantti Autio sanoo uskovansa, että koulutusvolyymi tulee pysymään samoissa lukemissa myös tulevaisuudessa.

- Kansainvälinen toiminta on yksi puolustusvoimien lakisääteisistä tehtävistä, eikä tilanne maailmalla ole ainakaan sellainen, että tehtävät loppuisivat, miettii Autio.

Porin prikaatia ulkomaille lähtevien joukkojen koulutuspaikkana Autio kehuu erinomaiseksi. Fasiliteetit ovat riittävät kunnollista taisteluampumarataa myöten ja mikä tärkeintä on myös ajatusmaailma kunnossa.

- Porin prikaatissa on pitkä perinne kansainvälisestä toiminnasta. Täältä löytyy ymmärrystä siihen, että kysymys on yksi prikaatin tehtävistä.

Kadettikoulun kurssilta numero 81 vuonna 1998 valmistuneen Pasi Aution oma rauhanturvakokemus on peräisin Afganistanista, missä hän toimi 2006-2007 reilun vuoden mot-tiimin johtajana. Kymmenen vuotta myöhemmin Autio luonnehtii kokemusta kaikin puolin erittäin opettavaiseksi.

- Afganistan oli ennen kaikkea ihmisten johtamisen paikka, joka opetti paljon myös suomalaisesta reserviläisestä. Kysymys on kovista työmiehistä, jotka kestävät vertailun sekä sotilaallisten että muiden taitojen osalta ovat olosuhteet sitten miten hankalat tahansa. Kerran meiltä meni auto rikki keskellä hiekkamyrskyä paikassa, mistä lähimmälle tielle oli sata kilometriä, mutta sieltäkin tultiin pois omin neuvoin, muistaa Autio.

- Afganistanissa oli tiukkojakin paikkoja, vaikka meidän tiimimme ei koskaan suoraan tulitaisteluun joutunutkaan. Kerran ajettiin miinan yli, mutta onneksi siitä oli sähköjohto poikki. Ja osoitettiin meitä joskus kiihtyneessä tilassa aseellakin, hän paljastaa.

 

Teksti ja kuva: Asko Tanhuanpää

 

Motonet