Paavo Kiljunen

Paavo Kiljunen
Puheenjohtaja

Kuusi ja puoli vuotta puheenjohtajana on takana. Kuluneet vuodet ovat olleet mielenkiintoisia ja ajoittain kiireisiäkin. Rauhanturvaajien asiaa on onnistuttu yhdessä edistämään. Tapaturmalaki on aikaisempaa parempi. Kriisinhallintaveteraani-status tarjoaa virallisen perustan rauhanturvaajien aseman kehittämiselle jatkossa. Vertaistukikoordinaattori kehittää tukijärjestelmää ja järjestää tukea rauhanturvaajille parhaansa mukaan. Ulkosuhteet viranomaisiin ja muihin järjestöihin ovat kunnossa.

Liitto voi jatkossakin menestyä, kun pidetään huoli yhteistyökyvystä. Ensinnäkin on pidettävä huoli sisäisestä yhtenäisyydestä. Liitto ja sen jäsenyhdistykset ovat samalla puolella aitaa. Yhtenäisyyden pitää rakentua liiton ydintoiminnan ympärille. Tärkeintä on, että toiminta on tuloksekasta. Kaikki pilkut eivät voi aina asettua talkooporukalla viimeisen päälle paikalleen. Palaute ja erilainen mielipide voidaan esittää monella tapaa. Asiallisesti esitetty, perusteltu ja rakentava kommentti tulee otetuksi myös huomioon. Henkilöön menevä kielteinen sanailu ei yhteistä asiaa edistä. Jokainen jäsenyhdistys toimii tietenkin omaan toimintaympäristöönsä sovitetulla ja jäsenistönsä tarpeisiin vastaavalla tavalla.

Ulkoisiin yhteistyösuhteisiin pätevät samat periaatteet. Nyrkin paukuttaminen pöytään tai äänen korottaminen ei avaa viranomaisen vastaanotinta. Perusteltu ja asiallisesti esitetty mielipide sen sijaan kuunnellaan ja otetaan mahdollisuuksien rajoissa myös huomioon. Kaikessa yhteistyössä kuuntelemisen taito onkin vähintään yhtä tärkeää kuin taito puhua. Koskaan ei ole yhtä ja ainoaa oikeaa totuutta. Näkökulma vaikuttaa kannanottoon. Kuuluisan kentän äänen takanakin on paljon kokemusta maanläheisestä yhdistystoiminnasta. Jatkuva oikeassa oleminen lienee kuitenkin raskasta puuhaa. Esimerkkejä löytyy politiikan puolelta. Väärässä oleminen ja sen tunnustaminen voi joskus virkistää.

Kiitän järjestössä ja sen jäsenyhdistyksissä toimineita hyvästä yhteistyöstä ja uutterasta toiminnasta rauhanturvaajien hyväksi. Toivotan rauhanturvaajien järjestölle menestystä myös jatkossa. Isänmaata kriisialueilla palvelleet ansaitsevat tuekseen tehokkaan, viisaan ja yhteistyökykyisen järjestön. Arvostavat kiitokset kuuluvat myös yhteistyöviranomaisille, muille veteraani- ja maanpuolustusjärjestöille sekä säätiöille ja kaikille muille järjestön tukijoille.

Toivotan lukijoille lämmintä loppukesää ja turvallista vuoden jatkoa.

 

Paavo Kiljunen
Puheenjohtaja