<strong>Asko Tanhuanpää Päätoimittaja</strong>

Asko Tanhuanpää
Päätoimittaja

Rauhanturvaajaliitto on uuden ajan edessä, kun liittoa viimeiset kuusi ja puoli vuotta johtanut Paavo Kiljunen jää nauttimaan hyvin ansaitsemistaan eläkepäivistä. Aukko eli symboliset saappaat täytettäviksi ovat isot, mutta historia on osoittanut, että kaikilla niillä on taipumus täyttyä. Jos kerran Kekkonen, niin miksei Kiljunenkin olisi korvattavissa, voisi kysyä.

Paavo Kiljunen jatkoi Rauhanturvaajaliitossa Heikki Holman viitoittamaa kenraalitietä, joka on mielestäni ainoa oikea tie. Juuri eläkkeelle siirtyneen kenraalin tärkeimmän sidosryhmän muodostavat toiset kenraalit ja se taas on Rauhanturvaajaliiton kaltaisen toimijan kannalta ensiarvoisen tärkeä asia.

En suinkaan tarkoita edellä seisovalla tekstillä sitä, että liiton keulakuvan pitäisi olla automaattisesti kenraali. Tärkeintä on, että johtoon saadaan hyvä henkilö, jolla on toiminnassaan myös sydän mukana. Seuraavaksi tärkeimmän kriteerin muodostavat hyvät yhteiskuntasuhteet ja niitä kenraalitason miehellä riittää automaattisesti. Toki niitä olisi esimerkiksi vaikka kansanedustajalla, mutta eri asia onkin sitten sen sydämen ja myös ajan suhteen.

Jos Rauhanturvaajaliitto johonkin rauhanturvaajataustaisia kansanedustajia tarvitsee, niin vielä perustamattomaan elimeen, joka voisi olla nimeltään vaikka liiton valtuuskunta. Kysymys olisi siviilielämän johtavista toimijoista, joiden tärkein tehtävä olisi tasoittaa liiton ja samalla tietysti koko suomalaisen rauhanturvakentän tietä niin taloudellisesti, henkisesti kuin poliittisesti. Nykyisen valtuuskuntamme natsat eivät ikävä kyllä tähän riitä, eikä sitä ole sellaiseksi suunniteltukaan.

Liiton seuraava puheenjohtaja Mauri Koskela on vast´ikään lopettanut kaksi vuotta kestäneen komennuksen Syyrian UNDOF-operaatiossa ja puheenjohtajan nuijan on tarkoitus siirtyä hänen haltuunsa heinäkuun alussa. Skeptisyys sallittakoon, mutta itse uskallan uskoa tähän vasta, kun sen ensin itse näen. Kokemuksesta nimittäin tiedän, että Koskelan kokemuksella varustetulle miehelle voi tulla seireenikutsu ylhäältä vielä maaliviivan jo häämöttäessä.

En malta olla kertomatta yhtä tarinaa Paavo Kiljusesta. Puheenjohtaja ei välttämättä aina suostunut allekirjoittamaan kaikkea, mitä me toimi- ja luottamushenkilöt olemme tehneet. Tällaisessa tapauksessa hänellä on ollut tapana ehdottaa hakeutumista lisäopintojen pariin eli diplomatian approbaturia suorittamaan. Kiljusen vastaus kysymykseen, missä paikassa opiskelu onnistuisi on osuva: ”Saunan takana”. Se on ollut jopa suoraa haukkua parempi tapa saada sanoma perille.

 

Asko Tanhuanpää
Päätoimittaja

 

Aliupseeriliitto