Rauhanturvaaja 4/18

Suomen Rauhanturvaajaliitto ry:n jäsenlehti

<strong>Asko Tanhuanpää Päätoimittaja</strong>

Asko Tanhuanpää
Päätoimittaja

Virallisen veteraanistatuksen myöntämistä suomalaisille rauhanturva- ja kriisinhallintaveteraaneille voisi hyvin nimittää ensimmäiseksi askeleeksi. Haminassa avattu rauhanturvaamisen ja veteraanityön perinnekeskus Wanha Veteraani käy puolestaan hyväksi väliaskeleeksi ennen seuraavaa etappia eli rauhanturvaveteraaneille tarjottavaa valtiollista kuntoutusmahdollisuutta. Siinä on tavoite, jonka eteen meidän kaikkien on tehtävä määrätietoista työtä.

Wanhan Veteraanin juhlavassa avajaistilaisuudessa todellisia vanhoja rauhanturvaajaveteraaneja eli vuosina 1956-1957 Suezilla palvelleita miehiä oli mukana viisi. Koko ajan hupenevan ryhmän keski-ikä on jo pitkälti yli 80 vuotta, mikä korostaa kuntoutuksen tarvetta. Ensimmäisenä laajamittainen mahdollisuus valtion kustantamaan kuntoutukseen on toki taisteltava kaikille palveluksessa vammautuneille, mutta kakkosrivissä ovat itseoikeutetusti Suezin veteraanit.

 

Mauri Koskela Puheenjohtaja

Mauri Koskela
Puheenjohtaja

Kirjoitan tähän julkaisuun ensimmäistä kertaa liiton uutena puheenjohtajana. Muualla lehdessä voitte lukea ajatuksistani ja taustastani enemmän. Tässä yhteydessä haluan kuitenkin kiittää kaikkia teitä luottamuksesta puheenjohtajavalintaani liittyen. Nyt on minun tehtäväni lunastaa saamani luottamus.

Kävin heinäkuussa puhumassa paneelikeskustelussa Pori Areenalla liiton puheenjohtajana aiheesta ”Puhuuko Suomi enää rauhaa” ja annoin lisäksi useampia haastatteluja. Yksi viestini oli kokonaisvaltaisuus. Se liittyi tietenkin operaatioihin ja niissä toteutettavaan yhteistyöhön eri toimijoiden välillä. Tärkeää on koota yhteen kaikki kriisinhallintaan osallistuvat tahot ja muodostaa yhteneväinen (ei siis välttämättä yhteistä) näkemys kriisin ratkaisusta ja eri toimijoiden roolista siinä. Suuri haaste on löytää kaikki toimijat ja saada heidät ymmärtämään ne edut, jotka saavat heidät tekemään yhteistyötä sekä liittymään muodostettavaan verkostoon.

Hiukan luokitustavasta riippuen rauhanturvaamista ja kriisinhallintaa käsitteleviä suomalaisia kirjoja on vuosien varrella julkaistu hiukan toista sataa. Netissä piilevän bibliografian mukaan niitä olisi tarkalleen 89. Luvusta kuitenkin puuttuvat muutamat painetut opinnäytetyöt, eivätkä uusimmat kirjat ole vielä ehtineet luetteloihin.

Kuneitran Kojoottien toimituskunta Kiviharju-Suikkari-Tuominen on saanut monivuotisen projektinsa valmiiksi ja myynnissä ovat kirjat ”Alhaalla I ja II”. Ne taltioivat rauhanturvaamisen ja kriisinhallinnan historiaa sekä tiiviinä perustietoina että mukana olleiden omina havaintoina. Kunnianhimoinen ajatus on esitellä kaikki suomalaisten operaatiot. Alhaalla-kirjat nousevat laajuudeltaan ja laadultaan rauhanturvakirjallisuuden kärkijoukkoon.

 

Säkylän sotamuseon ei tarvitse nöyristellä

Ilpo Nurmi, Jouni Mäentaus

Ilpo Nurmi (oik.) ja Jouni Mäentaus poseeraavat rynnäkkötykki Sturmin kanssa. Miehet korostavat, että Säkylän Talvi- ja jatkosotamuseossa ei ihannoida sotaa, vaan siellä säilytetään tietoa maamme itsenäisyyden taanneista vuosista. (Asko Tanhuanpää)

Yhden miehen eli säkyläläisen evp. yliluutnantti Ilpo Nurmen unelmasta alkunsa saanut Säkylän Talvi- ja jatkosotamuseo on paikka, johon jokaisen suomalaisen nuoren ja miksei vanhempienkin pitäisi päästä tutustumaan. Yksityisen säätiön ylläpitämän museon harvinaisen laajat kokoelmat kertovat ajasta, jolloin panoksena ei ollut sen vähäisempi asia kuin Suomen itsenäisyys.

Ingmar Eklund toivottaa rauhanturvaajat tervetulleiksi Villa Garboon.

Ingmar EklundHeti kärkeen lienee syytä selittää, miksi yövyin kesällä vaimon kanssa Villa Garbo -nimisessä pensionaatissa Hangossa. Tunnustan, että en tunne kaupunkia kovinkaan hyvin, mistä syystä soitin siellä yrittäjänä toimivalle Tom Asplundille ja kyselin hyvän majapaikan perään.

- Hotelli Regatta on varmasti tähän aikaan viimeistä paikkaa myöten täysi ja niin taitavat olla kaikki muutkin rannan paikat. Mutta kokeile Villa Garboa, mitä isännöi entinen rauhanturvaaja. Huoneet ovat yksilöllisiä ja aamupala kaupungin paras, Tommen valisti.