HC BLUE SIDEBURNS

Jari Natunen, Mikko Saarinen

Jari Natunen ja Mikko Saarinen poseeraavat ME Groupin HC Blue Sideburns -joukkueelle lahjoittamissa pelipaidoissa. Samalta sponsorilta joukkue sai myös pelisukat.

Kohtaaminen Porin Prikaatin sotilaskodissa Libanoniin lähtevän joukon rotaatiokoulutuksen aikana, vuosi 2014: Saimaan Pallon junioreissa aina A-juniori-ikään asti jääkiekkoa muun muassa Jarmo Myllyksen, Pekka Tirkkosen ja Petri Matikaisen kanssa pelannut Jari Natunen osuu samaan pöytään tapparataustaisen Mikko Saarisen kanssa.

- Samoin Mikolle, ett eiköhän perusteta omasta 2/14 -rotaatiosta kiekkojoukkue ja hän tarttui heti kiinni ajatukseen. Homma laajeni ja Libanonissa mukaan otettiin vielä 1/15 -rotaationkin halukkaat. Yhteensä porukassa on noin 70 miestä komentajasta lähtien, Natunen kertoo.

- Osa pelaa, osa vastaa huollosta, osa taas lääkinnästä. Kaikille löytyy sopiva rooli, hän jatkaa.

Joukkueen nimeksi valikoitui hetken miettimisen jälkeen HC Blue Sideburns eli Jääkiekkoklubi Siniset Pulisongit. Joukkueen leijonalogo on painettu ME Groupin lahjoittamiin pelipaitoihin.

- Ensimmäinen yhteinen kokoontuminen oli kaksi vuotta sitten Vierumäellä, missä mukana oli reilut parikymmentä innokasta. Seuraavaksi on tarkoitus kokoontua yhteen tämän vuoden marraskuussa. Maasotakoulussa työskentelevän Saarisen Mikon mukaan useampi varuskuntien joukkue on jo ilmoittanut halukkuutensa pelata meitä vastaan, Toisen Logistiikkarykmentin varastomestarina Säkylän Huovinrinteellä työskentelevä Jari Natunen selvittää.

- Kokoontuminen jääkiekon merkeissä on hyvä vaihtoehto perinteisille laivatapaamisille. Kaukalossa operatiivisen kunnon säilyttäminenkin onnistuu paremmin kuin baaritiskillä, vertaa Natunen.

HC Blue Sideburns -joukkueella on myös oma Facebook-ryhmä, missä on mukana reilut 60 jäsentä.

- Ryhmän puitteissa on suunniteltu muutakin yhteistä tekemistä, muun muassa reissuja tutuille operaatioalueille, Natunen paljastaa.

Bosnia, Kosovo, NLBG, Libanon

Savonlinnasta kotoisin olevan Jari Natusen ura rauhanturvaajana alkoi Bosniassa, missä mies toimi 2008-2009 varastoaliupseerina. Tehtäviin tuolloin kuului muun muassa Camp Laten purkaminen. Kotiinpaluun jälkeen Natunen ehti nauttia Suomen rauhasta vain viikon ennen kuin Balkan kutsui uudelleen.

- Olin nostamassa LMT- eli yhteysupseeritaloa pystyyn Glocovacin eli Drenasin kylässä Kosovossa ja samalla reilun kuukauden reissulla purettiin myös Camp Villeä.

2010-2011 Natunen oli mukana Utissa perustetussa NLBG-erikoisoperaatio-osastossa taisteluvälinealiupseerin tittelillä. Natusen tehtäviin kuului tuolloin myös qrf-ryhmän varajohtajuus.

- Rauhanturvatehtävät ovat tuoneet omaa työtä ajatellen reippaasti uutta näkemystä ja kokemusta. En ole ikinä ollut mikään lillukanvarsiin tuijottaja, mutta vähäkin sen tyyppinen ajattelu on poistunut maailmalla. Ihmistuntemus on myös parantunut kummasti ja rauhallisuus lisääntynyt entisestäänkin, Natunen ynnää.

Siviiliruoho ei ollut vihreämpää

Puolustusvoimien palveluksessa nyt 51-vuotias Jari Natunen on ollut yhteensä jo 28 vuotta. Säkylään Natunen muutti kotikaupungistaan Savonlinnasta, missä hän ehti tehdä välillä vuoden töitä siviilipuolella.

- Ruoho toisella puolella ei ollut todellakaan vihreämpää, päinvastoin, reservissä sotilasmestariksi ylennetty Natunen vakuuttaa.

 

Teksti: Asko Tanhuanpää
Kuva: Jari Natusen arkisto

 

Kansa kävelemään