Kamuxin maajohtaja Tommi Iiskonmäki vaihtoi armeijan siviiliin.

Tommi Iiskonmäki

Tommi Iiskonmäki sanoo pilke silmäkulmassaan olleensa ainakin melkein se mies, joka sammutti Tsadissa toimineen EUFOR:in taisteluosaston valot maaliskuussa 2009. Tsadissa toki jatkettiin vielä sen jälkeenkin, mutta YK:n MINURCAT-operaation alla.

- Toimin niin Tsadin neljänneksi suurimmassa kaupungissa Abechessa Joint Operations Centren eli JOC:n tilannepäivystäjänä eli pääsin seuraamaan operaation etenemistä sanan täydessä merkityksessä aitiopaikalta, Iiskonmäki tiivistää.

Ennen nykyhetkeen siirtymistä lienee paikallaan selvittää Tommi Iiskonmäen taustat. Kadettikurssin 84 jalkaväkilinjalta vuonna 2001 valmistunut mies ehti työskennellä niin Reserviupseerikoulussa kuin Maasotakoulussakin ennen Tsadin komennustaan. Tsadin jälkeen hän palasi vielä hetkeksi Maasotakoulun korkeakouluosaston apulaispäällikön virkaan ennen kuin vaihtoi armeijan siviilimaailman haasteisiin.

- Vuonna 2011 oli tehtävä valinta joko esiupseerikurssin tai siviilin välillä ja minä valitsin siviilivaihtoehdon. Vuodet 2011-2015 toimin CHS Groupin henkilöstöjohtajana ja samalla Tempro Oy:n toimitusjohtajana, kertoo Iiskonmäki.

Kamux Oy:n maajohtajaksi

Nyt kapteeni Iiskonmäen nykyhetkeen eli Euroopan suurimpiin käytettyjen autojen kauppiaisiin lukeutuvan Kamux Suomi Oy:n maajohtajan arkeen. Kamuxiin Iiskonmäki tuli 2015 ensin henkilöstöjohtajaksi, elokuusta 2016 helmikuuhun 2018 hän toimi Ruotsin maajohtajana ja tällä hetkellä tehtäviin kuuluvat vielä myös henkilöstöjohtajan tehtävät.

- Uusi henkilöstöjohtaja on koko ajan hakusessa, Iiskonmäki tarkentaa.

Kamuxin tarina lähtee vuodesta 2003, jolloin oli yksi mies, autotalli ja muutama auto. Kyseinen mies, Kamuxin perustaja ex-poliisi ja reservin luutnantti Juha Kalliokoski toimii nykyisin Kamuxin konsernijohtajana.

- Kamux on paisunut viidessätoista vuodessa noin 350 ihmistä kolmessa maassa työllistäväksi pörssiin listautuneeksi konserniksi, jonka liikevaihto vuonna 2017 oli 455 miljoonaa euroa. Viime vuonna myytiin 41 000 autoa ja kaikkiaan niitä on mennyt yhtiön kautta eteenpäin jo yli 170 000, Tommi Iiskonmäki ynnää.

Euroopan suurimmaksi

Kamuxin toiminta laajeni Suomesta Ruotsiin vuonna 2012 ja Saksaan puolestaan 2015. Ruotsissa liikkeitä on kaikkiaan 11 ja Saksassa kaksi.

- Tosiasia on, että niin Saksan kuin Ruotsinkin markkinat ovat paljon Suomen markkinoita suuremmat. Siksi laajeneminen nimenomaan noihin maihin on nähty yhtiössä potentiaalisena kasvumahdollisuutena.

- Tavoitteemme on yksinkertainen eli haluamme olla Euroopan ykkönen käytettyjen autojen vähittäiskaupassa. Fokus on ollut alusta lähtien sataprosenttisesti käytetyissä ja kaikki kasvu on ollut orgaanista kasvua. Yritysostoja ei taustalta löydy, ilmoittaa Iiskonmäki.

Konseptin ydin on Iiskonmäen mukaan siinä, että Kamux pyrkii olemaan koko ajan mukana kehityksessä. Kauppa keskittyy kivijalan ohella pitkälti verkkoon, missä myös nykypäivän asiakkaat ovat.

- Toiminnan kulmakivet ovat edulliset hinnat, luottamus ja paras asiakaskokemus eli me haluamme palvella kaikkia ihmisiä mahdollisimman hyvin. Ennen ehkä autokauppias pyrki peittämään mahdolliset ongelmat, mutta Kamux toimii avoimin kortein.

- Auto Bild -lehti palkitsi viime vuonna Kamuxin parhaasta asiakaspalvelusta käytettyjä autoja myyvien ketjujen sarjassa, se jos mikä vetää nöyräksi, Tommi Iiskonmäki tiivistää.

Tarjolla täyden palvelun paketti

Maajohtaja Iiskonmäki muistuttaa, että menestyvällä autokauppiaalla pitää olla myös tuotteita, joita myydä. Hänen mukaansa Kamuxin ammattimainen hankintaorganisaatio toimii sekin samaan aikaan kolmessa maassa eli Suomessa, Ruotsissa ja Saksassa.

- Autoja hankitaan sekä yksityisiltä, yrityksiltä että huutokaupoista. Tavaraa pitää olla koko ajan varastossa riittävästi. Lähtökohta on, että myytävät autot ovat siistejä, mutta ei pröystäileviä.

- Tarjolla on täyden palvelun paketti eli asiakas saa meidän kauttamme halutessaan myös rahoituksen, vakuutukset ja kaiken muun tarvittavan pystyäkseen aloittamaan heti huolettoman ajon, Iiskonmäki painottaa.

 

Teksti ja kuva: Asko Tanhuanpää

 Kamux