Mauri Koskela

Ikään kuin porilainen kauppakeskuskin olisi halunnut toivottaa Mauri Koskelan tervetulleeksi Rauhanturvaajaliiton johtoon. (Asko Tanhuanpää)

 

Rauhanturvaajaliiton uusi puheenjohtaja, tehtävän heinäkuun alussa aloittanut prikaatikenraali evp Mauri Koskela sanoo olevansa siinä mielessä onnekas mies, että on saanut palvella niin sinisen, vihreän kuin mustankin baretin operaatiossa. Koskela korostaa, että hän haluaa olla puheenjohtajana kaikkien edustaja sen sijaan, että liputtaisi vain yhden värin puolesta.

- Puheenjohtajan tulee olla ennen muuta tasapuolinen välittämättä baretin väristä sen enempää kuin jäsenen palveluspaikasta, iästä tai sukupuolesta, Koskela tiivistää.

- Sain johdettavakseni viime aikoina vahvasti kehittyneen liiton. Jatkossa tavoitteena on paitsi kehityksen jatkuminen myös yhteisen linjan säilyminen liiton sisällä. Yhteistyötä on tehtävä niin sisäisesti kuin ulospäinkin, hän linjaa.

- Vaikka ollaankin otettu valtavia edistysaskeleita, pysähtyä ei saa, vaan edelleen pitää pyrkiä eteenpäin, linjaa Koskela.

Perinteitä kunnioittava ja eteenpäin pyrkivä

Mauri Koskela sanoo heti haastattelun kärkeen olevansa harvinaisen huono mies kehumaan tai edes kuvailemaan itseään. Siihen Koskela kuitenkin joutuu. Eli antaa Koskelan kertoa, millaisen puheenjohtajan Suomen Rauhanturvaajaliitto Koskelasta saa.

- Uskallan sanoa, että olen vähintään yhteistyöhaluinen, mutta omasta mielestäni myös yhteistyökykyinen, Koskela avaa.

- Olen perinteitä kunnioittava, mutta samalla myös eteenpäin pyrkivä ja innovatiivinen, hän luonnehtii.

Lappajärveltä eli Pohjanmaan sydämestä lähtöisin oleva Mauri Koskela vakuuttaa olevansa terveellä tavalla myös määrätietoinen mies.

- Uskon hyvän yhteishengen ihmeitä tekevään vaikutukseen. Luonteeseeni sisältyy myös sopiva määrä huumoria, pystyn nauramaan jopa itselleni, hymähtää puheenjohtaja.

Juuri UNDOF-operaation apulaiskomentajan tehtävästä kotiutuneella Koskelalla on luonnollisesti myös suora yhteys Rauhanturvaajaliiton tärkeimpään yhteistyökumppaniin eli puolustusvoimiin.

- Olen aina vannonut henkilökohtaisen yhteydenpidon varaan. Lähestyminen on helpompaa, kun tietää kenen kanssa on tekemisissä.

Puheenjohtaja ei saa olla jarru

Mauri Koskela lupautui Rauhanturvaajaliiton johtoon vajaa vuosi sitten ollessaan vielä UNDOF:n palveluksessa. Lupaus edeltäjälle eli Paavo Kiljuselle tuli heti, mutta jälkeenpäin Koskela paljastaa miettineensä, mihin oikein ryhtyi.

- Mietin, pystynkö vielä antamaan hyvin johdetulle ja hoidetulle liitolle jotain uutta ja pystynkö vastaamaan saamaani luottamukseen. Suomalaiset rauhanturvaajat ovat erittäin valveutunutta porukkaa, joka osallistuu aktiivisesti keskusteluun. Ymmärrän täydellisesti, että puheenjohtajan on oltava sen keskustelun ylläpitäjä, eikä ainakaan mikään jarru, näkee Koskela.

Rauhanturvaajien toimintaan eli silloisen Pohjanmaan Sinibarettien jäseneksi Koskela kertoo liittyneensä heti kotiuduttuaan ensimmäisestä operaatiostaan vuonna 1991. Sen koommin yhdistystä ei ole tarvinnut vaihtaa, vaikka kotipaikka onkin vaihtunut.

- Tässä vaiheessa voin tunnustaa rehellisesti, että jäsenmaksu jäi välillä hetkeksi hoitamatta. Sen hoksattuani olen yrittänyt olla tunnollisempi.

Mauri Koskela asuu nykyisin Pirkanmaalla, mutta side Pohjanmaahan on edelleen vahva. Kesä Syyriasta paluun jälkeen on kulunut pitkälti Lappajärvellä mökkiä vanhalle kotitilalle rakentaessa.

- Kun on ollut kaksi vuotta pois, menee aikaa myös heikentyneiden siteiden vahvistamiseen. Yhteyden pitäminen kotimaahan ja ystäviin oli sattuneista syistä vähän hiljaisempaa, mutta onneksi lähimmät ystävät pitivät yhteydenpidosta huolta sitäkin aktiivisemmin, Koskela kiittelee.

Kesän kalenteri on ollut täynnä

Uuden puheenjohtajan kesäkalenteria ovat täyttäneet myös erilaiset Rauhanturvaajaliittoon liittyvät tapahtumat. Ensimmäinen virallinen edustustilaisuus oli osallistuminen Porissa järjestetyn SuomiAreenan paneelikeskusteluun, jonka aiheena oli Puhuuko Suomi rauhasta?

Toimittaja Rauli Virtasen juontamassa paneelissa Mauri Koskelan kanssa olivat äänessä siviilikriisinhallintakeskus CMC:n uusi johtaja Kirsi Henriksson, kansanedustaja ja Suomen YK-liiton puheenjohtaja Tytti Tuppurainen sekä europarlamentaarikko Sirpa Pietikäinen.

Koskela ilmoitti heti ensimmäisessä puheenvuorossaan lähtevänsä liikkeelle kenttätasolta eli operaatiokokemuksensa kautta.

Neutraalina osapuolena Suomi on kriisinhallintaan haluttu kumppani. Nyt on pidettävä huolta siitä, että maineemme luotettavana toimijana säilyy myös tulevaisuudessa, painotti Koskela Porissa.

Kokonaisvaltaisen kriisinhallinnan vankkumattomaksi puolestapuhujaksi ilmoittautunut Koskela otti SuomiAreenalla kantaa myös siihen, miten kriisimaiden asukkaita voisi parhaiten auttaa.

- Minusta tärkeintä on panostaa entistäkin enemmän kohdemaihin. Meidän pitää pystyä takaamaan se, että ihmiset pystyvät turvallisesti jatkamaan asumista ja kehitystyötä omassa maassaan. Sekin on syytä muistaa, että pakoon lähtevät eivät ole läheskään aina niitä, jotka tarvitsisivat apua kaikkein eniten, Koskela painotti.

SuomiAreenan jälkeen Koskela on ehtinyt mukaan myös TV1:n aamulähetykseen, Wanhan Veteraanin avajaisiin Haminaan, Falling Plates -ammuntohin Kajaaniin ja pohjoismaiseen kokoontumiseen Dragsvikiin.

- Pyrkimykseni on ottaa yhteyttä kaikki Rauhanturvaajaliiton alaosastoihin ja myös vierailla niissä sopivan ja luontevan tilaisuuden tullen. Olen jo ehtinyt lupautuakin puhujaksi useamman yhdistyksen 50-vuotisjuhliin, hän paljastaa.

UNIFIL:n paikka meni Italiaan

Palataan vielä haastattelun lopuksi Mauri Koskelan kahteen viimeiseen rauhanturvaoperaatioon eli Liberian UNMIL:iin (2013-2014) ja Syyrian UNDOF:iin (2016-2018). Niiden perusteella Koskela sanoo olevansa entistä vakuuttuneempi siitä, että Suomen pitää pyrkiä määrätietoisesti saamaan itselleen myös operaatioiden avaintehtäviä.

- Vain avaintehtävien kautta saamme olla aidosti ja oikeasti sisällä vaikuttamassa. Operaation johto tuo komentajan lähettävälle maalle aina myös lisää uskottavuutta, Koskela tietää.

Mauri Koskela itse oli heti UNDOF-komennuksensa jälkeen ehdolla vielä loppusuoralle asti Libanonin UNIFIL-operaation komentajaksi, mutta tällä kertaa tehtävä meni Italiaan. Sen enempää Koskela ei halua syistä julkisesti puhua.

- Nyt pyrin parhaani mukaan jalkauttamaan Syyriasta saamiani oppeja ja käytäntöjä myös Suomeen. Käteen jäi jälleen kerran vahva usko suomalaiseen osaamiseen vaativissa kriisinhallintatehtävissä. Suomalainen asenne yhdistettynä korkeaan koulutustasoon, motivaatioon ja ehdottomaan puolueettomuuteen ovat maailmalla arvossaan. Ei ole sellaisia asioita, mitä me emme kykenisi hoitamaan, tiivistää Koskela.

58-vuotiaan Mauri Koskelan perheessä on ehditty kokea rauhanturvaamista jo seuraavassakin polvessa, sillä puheenjohtajan Porin prikaatissa aliupseerina työntelevä poika Kaarlo on palvellut niin Afganistanissa kuin Libanonissakin.

 

Teksti ja kuva: Asko Tanhuanpää