<strong>Asko Tanhuanpää Päätoimittaja</strong>

Asko Tanhuanpää
Päätoimittaja

Virallisen veteraanistatuksen myöntämistä suomalaisille rauhanturva- ja kriisinhallintaveteraaneille voisi hyvin nimittää ensimmäiseksi askeleeksi. Haminassa avattu rauhanturvaamisen ja veteraanityön perinnekeskus Wanha Veteraani käy puolestaan hyväksi väliaskeleeksi ennen seuraavaa etappia eli rauhanturvaveteraaneille tarjottavaa valtiollista kuntoutusmahdollisuutta. Siinä on tavoite, jonka eteen meidän kaikkien on tehtävä määrätietoista työtä.

Wanhan Veteraanin juhlavassa avajaistilaisuudessa todellisia vanhoja rauhanturvaajaveteraaneja eli vuosina 1956-1957 Suezilla palvelleita miehiä oli mukana viisi. Koko ajan hupenevan ryhmän keski-ikä on jo pitkälti yli 80 vuotta, mikä korostaa kuntoutuksen tarvetta. Ensimmäisenä laajamittainen mahdollisuus valtion kustantamaan kuntoutukseen on toki taisteltava kaikille palveluksessa vammautuneille, mutta kakkosrivissä ovat itseoikeutetusti Suezin veteraanit.

Rauhanturvaajaliiton puheenjohtajuuden jättänyt Paavo Kiljunen korosti useaan otteeseen, etteivät rauhanturvaajat ole missään nimessä pyrkimässä syömään sotiemme veteraanien kuormasta. Tämä ei kuitenkaan saa tarkoittaa sitä, että meidän pitäisi kiltisti jäädä odottamaan rauhanturvaajien kuntoutuksen aloitusta viimeisen sotiemme veteraanin kuolemaan asti. Siinä vaiheessa se on ikävä kyllä jo ihan liian monen YKSK:n veteraanin kannalta ihan liian myöhäistä.

Rauhanturvaajaliitto on tehnyt 50 vuotta työtä, jotta suomalaiset ymmärtäisivät, mistä rauhanturvaamisessa on perimmältään kysymys. Se ei ole koskaan ollut sitä, että maailmalta lähdetään vain hakemaan verovapaata autoa tai mikä vielä pahempaa, että sinne lähdettäisiin lomailemaan. Totuus on, että suomalainen luonne ja myös tasa-arvoa korostava perimä ovat vieneet vapaaehtoiset suomalaiset miehet ja naiset maailmalle aidosti auttamaan niitä, jotka apua tarvitsevat. 49 suomalaista on uhrannut sillä tiellä henkensä.

Sitäkään ei voi korostaa liikaa, että rauhanturvaaja lähtee maailmalle aina isänmaan lähettämänä.

Töitä on tehty, mutta töitä on vielä kosolti edessä. Siinä työssä Wanhan Veteraanin kaltaisilla paikoilla on iso rooli. Perinnekeskuksen tehtävänä on perinteiden taltioimisen ja kunnioittamisen lisäksi myös muistuttaa, mistä rauhanturvaamisessa on oikeasti kysymys.

 

Asko Tanhuanpää
Päätoimittaja