Nummela, Zhassuzakova, Lötveit

Kapteeni Anni Nummela (kesk.) ja luutnantti Aizhan Zhassuzakova selvittävät ruotsalaismajuri Sven-Kristian Lötveitille, mitä partiomatkalla tapahtui.

Ulkopuolinen sponsorointi mahdollistaa alikehittyneiden maiden naisupseerien mukanaolon.

Sukupuolinen painopiste Suomessa jo 50 vuoden ajan järjestetyillä kansainvälisillä sotilastarkkailija- eli UNMEM-kursseilla on kääntynyt selkeästi naisten suuntaan. Viimeisimmän, järjestyksessään jo 50:nnen kurssin 33:sta osanottajasta naisia oli 23. Ensimmäisen kerran naisia oli miehiä enemmän viime vuonna.

- Suomi ja Puolustusvoimien kansainvälinen keskus FINCENT ovat sitoutuneet tukemaan Yhdistyneitä Kansakuntia naisten kouluttamisessa sotilastarkkailija, yhteysupseeri- ja neuvonantajatehtäviin. YK:n tavoitteena on, että joka kolmas tarkkailija olisi jatkossa nainen. Lähtökohtana on turvallisuusneuvoston resoluutio 1325, FINCENTin johtaja, komentaja Jukka-Pekka Schroderus selvittää.

- Ennen nyt meneillään olevaa kurssia YK kysyi jäsenmailtaan, kuka olisi halukas sponsoroimaan niitä maita, jotka eivät pysty lähettämään oppilaita kurssille Suomeen. Australia, Kanada, Iso-Britannia ja Suomi ilmoittivat halukkuutensa, mikä antoi yhdelletoista naiselle mahdollisuuden lähteä mukaan, elokuisen UNMEM-kurssin johtajana toiminut majuri Janne Pekkala kertoo.

Libanonilaisvänrikki eli Suomessa unelmaa

Ulkopuolista tukea saaneet naiset tulivat kuudesta eri maasta eli Jordaniasta, Kasakstanista, Marokosta, Nepalista, Filippiineiltä ja Ruandasta. Kaikkiaan kurssilla on mukana 16 eri kansalaisuutta, edellä mainittujen lisäksi sotilaitaan Suomeen ovat lähettäneet myös Itävalta, Botswana, Tanska, Suomi, Irlanti, Kenia, Meksiko, Norja, Ruotsi ja Sambia.

- Elän täällä Suomessa nyt sellaista unelmaa, josta olen haaveillut koko sen ajan, minkä olen ollut armeijan palveluksessa. Olen oppinut reilun kahden viikon aikana valtavasti kaikkea uutta niin YK:sta kuin myös käytännön toiminnasta sotilastarkkailijaoperaatiossa. Koulutus on ollut kovempaa, mihin osasin varautua, mutta onneksi muut ovat valmiita auttamaan, jordanialainen vänrikki Enas Sheyvab tiivistää.

- Suomalainen vieraanvaraisuus on tehnyt erittäin suuren vaikutuksen. Teillä ei tunnu olevan mitään ongelmia tulla toimeen ulkomaalaisten kanssa. Suomalaisten halu auttaa on uskomaton, kiittelee Sheyvab, jonka on tarkoitus lähteä ensimmäiseen operaatioonsa ensi vuoden aikana.

Pelkästään naisista muodostettu partio

Sotilastarkkailijakurssin kesto on kolme viikkoa, joista ensimmäinen vietetään FINCENTin tiloissa Santahaminassa teoriaan keskittyen. Kaksi jälkimmäistä viikkoa paneudutaan käytännön harjoitteluun Niinisalon varuskunnan alueella Kankaanpäässä.

- Viimeisimmällä kurssilla tehtiin historiaa, sillä koskaan ennen ei kahden hengen partiota ole muodostettu pelkästään naisista. YK:n sotilastarkkailijoilla on samat vaatimukset ja tehtävät sukupuolesta riippumatta, joten siinä mielessä ei tilanteessa ole mitään ihmeellistä. Kaikki oppilaat puhuvat englantia, joten siinäkään ei ole mitään ongelmaa. Isommaksi haasteeksi saattaa muodostua ajaminen manuaalivaihteisella autolla, komentaja Jukka-Pekka Schroderus kertoo.

Kapteeni Nummela menetti jalkansa

Yhden partion Niinisalossa muodostivat suomalainen kapteeni Anni Nummela ja kasakstanilainen luutnantti Aizhan Zhassuzakova. Kaksikon oli myönnettävä palautetta antaneelle ruotsalaismajuri Sven-Kristian Lötveitille, että miinaan ajaneen partion auttaminen olisi voinut sujua paremminkin.

- Astuin itse miinaan ja menetin jalkani, tunnusti Nummela.

Porin Prikaatissa työskentelevä Nummela sanoo oppineensa ennen muuta toimimaan kansainvälisessä ympäristössä, missä toimintatavat ja lähtökohdat voivat olla lähtökohtaisesti hyvinkin erilaiset.

- Tällaisen kurssin ehdottomasti parasta antia ovat kuitenkin ihmiset. Siihen ei mene lopulta kovinkaan pitkää aikaa ennen kuin opitaan toimimaan yhdessä. Se varmasti auttaa, että ilmapiiri on ollut alusta lähtien erittäin rento ja positiivinen. Ulkomaalaiset ovat tottuneet saunaankin ja itse asiassa heistä moni ottaa paljon kovemmat löylyt, mihin suomalaiset ovat tottuneet, Nummela paljastaa.

Naisten kouluttaminen sotilastarkkailijoiksi tukee myös Naton koulutuskoordinaatio-ohjelmaa, joka tähtää siviilien suojelemiseen kriisiolosuhteissa.

- Naisten merkitys on suuri myös siinä, miten vaikutetaan lapsiin ja myös lapsisotilaisiin, komentaja Schroderus tietää.

Reilut sata ihmistä pyörittää showta

Kouluttajat UNMEM-kurssille tulevat Suomen lisäksi Nordefco-yhteistyön puitteissa lähtökohtaisesti muista pohjoismaista eli Norjasta, Ruotsista ja Tanskasta, mutta mukana on asiantuntijoita myös Englannista, Unkarista ja Itävallasta. Roolipelaajina toimintarasteilla mukana on myös siviileitä ja varusmiehiä.

- Kaikkiaan tällaisen shown pyörittämiseen tarvitaan reilut sata ihmistä, kurssisihteeri Nina Kaltiainen selvittää.