Rauhanturvaaja 6/18

Suomen Rauhanturvaajaliitto ry:n jäsenlehti

<strong>Asko Tanhuanpää Päätoimittaja</strong>

Asko Tanhuanpää
Päätoimittaja

Ovella oleva vuosi 2019 merkitsee päätöstä rauhanturvaajien neljän vuoden juhlaputkelle. Vuonna 2016 jubileerattiin suomalaisen rauhanturvaamisen kuutta vuosikymmentä, 2017 oli tietysti isänmaan satavuotisjuhlien aika, vuosi 2018 jää aikakirjoihin Rauhanturvaajaliiton 50-vuotisjuhlien takia ja 2019 täyttää kädessänne nyt oleva Rauhanturvaaja-lehti 40 vuotta.

Itse sain tehdä tuttavuutta Rauhanturvaaja-lehden edeltäjään, Sinibaretti-lehteen jo paljon ennen kuin työnantajani viimein joutui lain pakottamana päästämään minut operaatioon. Elettiin kahdeksankymmentälukua ja raumalaisessa lehtitalossa vieraili varsin usein lehden silloin päätoimittaja, naapurikunta Lapissa asunut Kyösti Kuikka.

En voinut olla ihailematta sitä tarmoa ja virtaa, millä Köpi rauhanturva-aatetta eteenpäin ajoi. Rautatieläisen kirjoitustaidot eivät välttämättä olleet ihan sitä, mitä päätoimittajilta on totuttu odottamaan, mutta intoa oli sitäkin enemmän.

Mauri Koskela Puheenjohtaja

Mauri Koskela
Puheenjohtaja

Alkanut vuosi tuonee kuluneen vuoden tapaan monia muutoksia, joita kaikkia emme vielä osaa edes ennustaa. Sen tiedämme, että eduskuntavaalit varmuudella tuovat uusia edustajia ylimpiin päättäviin elimiin.

Tällä hetkellä istuvassa eduskunnassa on myös rauhanturvataustaisia henkilöitä, jotka ymmärtävä rauhanturvaajien osuuden Suomen virallisen ulko- ja turvallisuuspolitiikan toteuttajina vaativissa ja osin vaarallisissa olosuhteissa. Epävarmaa sen sijaan on se, montako tällaista henkilöä uuteen eduskuntaan valitaan.

 

Suomalainen rauhanturvaaja on Suomen virallisen ulko- ja turvallisuuspolitiikan lähettiläs

Käsi pystyyn, kuinka moni on ajatellut asiaa noin? Ei tule aina mieleen. Saattaa kuulostaa juhlapuheelta, mutta niin se vain tarkemmin ajateltuna jämpti on.

Vaikka lähettilyys ei aina partioidessa, vartioidessa tai ”tulikosketuksen”, eli kaikilla jalkaväen aseilla käytävän täyden rähinän keskellä välttämättä noin avaudu, on se totisinta totta. Jokainen suomalainen rauhanturvaaja on yhteiskuntamme edustuksellisen demokratian kautta linjatun ulko- ja turvallisuuspolitiikan edustaja maailmalla – oli henkilökohtainen motiivi missiolle mikä tahansa. Viime kädessä rauhanturvaaja onkin se, joka tervetuliaisen valitulle linjallemme esimerkiksi tienvarsipommin tahi raketti-iskun keskellä osakseen ottaa.

Onneksi kriisinhallinta- ja rauhanturvatyö ei ole aina tulimyrskyn keskellä olemista ja tappelemista oman joukon hengen pitimiseksi.

Presidentti Sauli Niinistö

Ansioristin luovuttivat presidentti Niinistölle Rauhanturvaajaliiton puheenjohtaja, prikaatikenraali (evp) Mauri Koskela (oik.), varapuheenjohtaja Esko Hakulinen ja varapuheenjohtaja Kirsti Kujanpää.(Kuva Matti Porre/ Tasavallan presidentin kanslia)

Ilkka Salmi

Ilkka Salmi työpaikallaan sisäministeriössä.

Kansliapäällikkö Ilkka Salmi pitää tiedustelulakipakettia yhtenä suurimmista rauhanajan turvallisuuteen liittyvistä lainsäädäntöhankkeista.

Säännöllisesti Helsingin ja Brysselin väliä sukkuloiva sisäministeriön kansliapäällikkö Ilkka Salmi on kiireinen mies, eikä vähiten valmisteilla olevan tiedustelulakipaketin takia. Salmi sanoo Rauhanturvaaja-lehdelle kiertelemättä, että kysymys on niin siviili- kuin sotilaspuolellakin ihan keskeisestä asiasta.

Toiminta Irlantilais-suomalaisessa pataljoonassa ja läntisen sektorin esikunnassa päättyy.

Vuoden 2018 jälkeen suomalaisten rauhanturvaajien toiminnan painopiste Libanonissa siirtyy Irlantilais-suomalaisesta pataljoonasta UNIFIL:in komentajan ranskalaisjohtoiseen reservipataljoonaan Dayr Kifaan.

- Muutos vähentää suomalaisten vahvuutta UNIFIL- operaatiossa. Samalla suomalaisten toiminta sidotaan entistä enemmän yhteistyöksi Ranskan kanssa, kertoo SKJL:n komentaja, everstiluutnantti Marko Hirsimäki.

Vuodesta 2012 alkaen suomalaiset ja irlantilaiset ovat palvelleet yhdessä ensin Suomalais-irlantilaisessa pataljoonassa ja sittemmin, johtovaltiovastuun vaihtuessa vuonna 2016, Irlantilais-suomalaisessa pataljoonassa.