Suomalainen rauhanturvaaja on Suomen virallisen ulko- ja turvallisuuspolitiikan lähettiläs

Käsi pystyyn, kuinka moni on ajatellut asiaa noin? Ei tule aina mieleen. Saattaa kuulostaa juhlapuheelta, mutta niin se vain tarkemmin ajateltuna jämpti on.

Vaikka lähettilyys ei aina partioidessa, vartioidessa tai ”tulikosketuksen”, eli kaikilla jalkaväen aseilla käytävän täyden rähinän keskellä välttämättä noin avaudu, on se totisinta totta. Jokainen suomalainen rauhanturvaaja on yhteiskuntamme edustuksellisen demokratian kautta linjatun ulko- ja turvallisuuspolitiikan edustaja maailmalla – oli henkilökohtainen motiivi missiolle mikä tahansa. Viime kädessä rauhanturvaaja onkin se, joka tervetuliaisen valitulle linjallemme esimerkiksi tienvarsipommin tahi raketti-iskun keskellä osakseen ottaa.

Onneksi kriisinhallinta- ja rauhanturvatyö ei ole aina tulimyrskyn keskellä olemista ja tappelemista oman joukon hengen pitimiseksi.

Kuten tiedätte, on se myös kansalaisjärjestöjen, sotaherrojen, heimopäälliköiden, puolueiden ja kansainvälisten kumppaneiden tapaamista, osallistumista rauhanneuvotteluihin, silmien tapillaan ja korvien höröllä pitoa, osallistumista koulujen, urheilukenttien ja viemärijärjestelmien rakentamiseen, kouluttamista, neuvonantoa sekä ihan vain rauhallista läsnäoloa sotivien osapuolten välillä. Senhän suomalainen toistaiseksi, eli rauhallisen möllöttämisen toisiaan rääpivien osapuolten välillä ilman ”Let’s make Finland great again” tai Gallian kukko -asennetta osaa. Hyvä niin. Suurvaltapoliisiksi pienen, mutta piskuruisen valtion lihakset eivät sisusta huolimatta riitä eikä se muutoinkaan kannattane. Rauhantekijät ovat autuaita ja sovittelijoista on aina pulaa myrskyävän ihmiskunnan sairaalloisten egopurskeiden keskellä.

Kun suomalainen rauhanturvaaja on se, joka pahimmillaan sirpaleen, luodin tai naulapommin naulan panssariliiviinsä ”hyvän tahdon eleenä” ottaa, tulee kaikkien palvelussuhde-etujen, vakuutusten, korvausten ja arvostuksen olla 10 + -tasolla yhteiskuntamme toimesta ilman minkäänlaista byrokratian rattaissa taistelemista. Taso 7 ½ ei riitä. Jotta taso saadaan ennen palvelusta, sen aikana ja sen jälkeen tasolle 10 +, on yhteiskunnallamme vielä tekemistä. Tuossa tehtävässä sinun, minun ja meidän kaikkien rauhanturvaajien ääntä ja etua ylläpitää sekä tuikitärkeää tehtävää edesajaa Suomen Rauhanturvaajaliitto. Periaatteena toimii vanha ja kunnioitettu sotiemme veteraaneilta kriisinhallintaveteraaneille periytyvä eetos ”Kaveria ei jätetä”. Tässä yksi syy, miksi myös nuorempien rauhanturvaajien kannattaisi liittyä liittoon. Ja jos joskus toiminta tuntuu vain kaverilta kaverille järjestettäviltä mitaliparaateilta tai vanhempien käiväröiden ”kun me silloin messissä ryypättiin” muisteloilta, kannattaa liittyä mukaan ja ryhtyä muuttamaan toimintaa ja mielikuvaa ikätovereidesi toiveita paremmin vastaavaksi. Passiivisella sometykkäys-vaikuttamisella osoittaa hyvää tahtoa, mutta ei muuta mitään. Eipä siis muuta kuin jäseneksi liittymään ja toimintaa, tärkeää peruskannattajakuntaa unhoittamatta, muuttamaan! Tilaa ja tukea aktiivisille nuorille löytyy.

Itse ajauduin viestintäasiantuntijan rooliin liiton pyynnöstä, minkä koen suurena ja mahtavana kunniana. Leipätyöni on vakavia onnettomuuksia, suuronnettomuuksia ja poikkeuksellisia tapahtumia Turun terrori-iskusta koulusurmiin tutkivan Onnettomuustutkintakeskuksen viestintäpäällikön jopissa. Rauhanturvaajana olen ollut EU:n Atalanta-operaatiossa Bosnia-Hertsegovinassa ja YK:n Minurcat-operaatiossa Tshadissa. Ikää löytyy 39 vuotta ja harrastuksia superraskaan sarjan nyrkkeilykehästä (2 ottelua vuonna 2018), taiteen ja musiikin pariin. Muodolliselta koulutukseltani olen VTM. Elämänkoulutukseni vaihe on edelleen paremman puoliskoni mukaan pahasti kesken. Shelteriä pidän pääkaupunkiseudulla. Rauhanturvaajaliiton viestinnässä riittää kehitettävää. Yksiä kehitystavoitteita ovat someaktiivisuuden ja medianäkyvyyden lisääminen, verkkosivujen uudistaminen sekä viestinnän koordinaation jäntevöittäminen. Ei muuta kuin täysillä päin ja paareilla kotiin! Motto, jonka Tshadista opin.

Sakke

Sakari Lauriala, viestintäasiantuntija 2018 loppuvuodesta alkaen, Rauhanturvaajaliitto