eduskunta3

Libanonin veteraanien riemukas tapaaminen.

Helsingissä lokakuun lopulla järjestetty liittokokousviikonloppu alkoi normaalia juhlavammissa merkeissä eli eduskuntatalon kupeessa sijaitsevassa pikkuparlamentissa. Isäntinä tilaisuudessa toimivat eduskunnan ensimmäinen varapuhemies Mauri Pekkarinen (kesk.) sekä kansanedustaja ja kriisinhallintaveteraani Ari Jalonen (sin.).

Puhemies Pekkarinen luonnehti tervehdyspuheessaan suomalaista rauhanturvaajaa eräänlaiseksi brändiksi, vaikka rauhanturvaajat itse tuskin ovat itseään sellaiseksi mieltäneetkään.

- Te olette tehneet arvokasta työtä niin Suomen kuin maailmanauhankin hyväksi. Kun rakennetaan kansallista hyvinvointia, on tärkeä pitää huoli siitä, että sitä työtä voi tehdä rauhassa, Pekkarinen kiitteli.

Ari Jalonen painotti erityisesti yhtä suomalaista erityisosaamisen alaa eli kykyä kokonaisvaltaiseen rauhan tekemiseen.

- Sain itse nähdä Libanonissa palvellessani, miten hyvin suomalainen rauhanturvaaja osaa tehtävänsä suorittaa monesta muusta maasta tuleviin kollegoihin verrattuna. Suomalainen rauhallisuus on ominaisuus, joka tulee luonnostaan.

- Kansanedustajana minulle on ollut iso etu siitä, että olen saanut olla alhaalla tekemässä sitä työtä, mistä täällä päätetään. Se oli ainutlaatuista työtä myös nuorten ja lasten hyväksi, Jalonen painotti.

Eduskunnan liikennevaliokunnan puheenjohtajana toimiva Ari Jalonen puuttui myös rauhanturvaajien asemaan kotimaassa.

- Rauhanturvaajaliiton yhteiskunnallinen vaikutus pitää jatkossa saada entistä vahvemmaksi ja tehokkaammaksi. Kaikille palveluksessa olleille jaettu kriisinhallintaveteraanikortti oli vain yksi askel kohti näkyvämpää statusta.

- Me kaikki olemme avainasemassa siinä, miten yhteiskunta rauhanturvaajat näkee. Pienikin teko vaikuttaa kokonaiskuvaan, muistakaa olla sen arvoisia, sanoi Jalonen.

 

Teksti ja kuva: Asko Tanhuanpää