PÄÄKIRJOITUS

<strong>Asko Tanhuanpää Päätoimittaja</strong>

Asko Tanhuanpää
Päätoimittaja

En häpeile tunnustaa, että olin otettu edeltäjäni Hannu Leväsen ottaessa yhteyttä reilu kymmenen vuotta sitten. Tällä kertaa Levänen ei tarjonnut urheilujuttua Kotkasta, eikä halunnut tuoretta tietoa Kosovosta. Levänen halusi löytää itselleen seuraajan Rauhanturvaaja-lehden päätoimittajaksi. Yritin olla kuulostamasta liian innokkaalta ja innostuneelta, vaikka sitä olinkin. Olin otettu.

Sopimus päätoimittajaksi ryhtymisestä tehtiin niinkin eksoottisessa paikassa kuin Ravintola Zetorissa Helsingissä. Söimme Leväsen ja liiton puheenjohtaja Heikki Holman kanssa paistettuja muikkuja tai maksaa, miesten eriössä ainakin minä ihailin oman syntymävuosikymmeneni Cocktail- ja Jallu-lehtien kuvia.

Olin tosiaankin otettu. Takana oli lähes kolme vuotta Kosovon KFOR-operaatiossa – aikaisemmin ei työnantajalta ollut herunut lupaa operaatioon lähtemiselle – ja koin tulleeni ystäväni Teuvo Tikkasen sanoin uskoon. Merkittävässä roolissa Rauhanturvaaja-lehden kehityksessäkin ollut Tikkanen tapasi verrata rauhanturva-aatteen tarttumista uskoon tulemiseksi.

Muistan sanoneeni herroille Holma ja Levänen, että oma lehti tukee liiton identiteettiä, vie liiton agendaa ja tarkoitusperiä eteenpäin, mutta se toimii oikein totutettuna myös jäsenistöä yhdistävänä siteenä. Lehti koetaan yhteiseksi asiaksi, jota arvostetaan, mutta jota pitää voida myös arvostella. Olen toimittajana sen verran kokenut vanhan liiton mies, että tiedän totisesti toiselle mieluisan jutun olevan toiselle kryptoniittia.

Henkilökohtaisesti olin päätoimittajaksi ryhtyessäni liki poikamaisen innostunut siitä, millaisen mahdollisuuden rauhanturvaamisen historia silmät auki kulkevalle toimittajalle tarjoaa. Ymmärsin heti, että tarjolla on useamman vuosikymmenen aikana hankittuja kokemuksia, joista pystyy kysymään läpi koko arvokentän sotamiehestä neljän leijonan kenraaliin. En ole joutunut pettymään.

Aloittaessani Suomella oli merkittävä rauhanturvajoukko vielä niin Kosovossa, Afganistanissa kuin Libanonissakin. On ikävä kirjoittaa, että enää merkittäväksi laskettavaa joukkoa ei ole missään. Kehitys näkyy väistämättä myös siinä, miten Rauhanturvaaja-lehti saa tuoretta raporttia kentältä. Kymmenen vuotta sitten sitä oli helppo pyytää suomalaisjoukon tiedottajilta, tänään tiedottajia ei enää ole, kun ei ole isoja joukkojakaan.

Hyvät lukijat, rauhanturvaajasisaret ja -veljet. Rohkenen kääntyä teidän puoleenne, jotta Rauhanturvaaja-lehti voisi vastakin julkaista kiinnostavaa tarinaa vuodesta 1956 aina nykyhetkeen. Aktiivisia kirjoittajia onneksi löytyy, mutta heitä tarvittaisiin lisää. Tervetuloa tekemään suomalaisten rauhanturvaajien omaa lehteä, vahvistamaan yhdistäviä siteitä.

 

Asko Tanhuanpää
Päätoimittaja