Kari Kallonen esittelee helikopterin roottorinlavan palasta, jonka hän löysi Lauri Törnin kuolinpaikalta Vietnamista.Kari Kallonen esittelee helikopterin roottorinlavan palasta, jonka hän löysi Lauri Törnin kuolinpaikalta Vietnamista.

Raumalaistunut tietokirjailija ja toimittaja Kari Kallonen kieltää, että olisi hurahtanut legendaarisen maineen jo elinaikanaan saaneen Lauri Törnin (1919-1965) tarinaan. Niin tai näin, mutta Kallonen on joka tapauksessa kirjoittanut Törnistä useamman kirjan, viimeisin niistä ”Lauri Törni – Mannerheim-ristin ritari ja USA:n vihreiden barettien sankari” ilmestyy kuluvan toukokuun lopulla.

- Olin ehtinyt jo sanoa useammallekin ihmiselle, että en kirjoita enää ikinä yhtään kirjaa Törnistä, mutta tässä sitä taas ollaan. Kiitos siitä, että lähdin vielä kerran liikkeelle kuuluu itse asiassa kahdelle dosentille eli Juha Pohjoselle ja Oula Silvennoiselle. Heidän yhdessä tekemänsä ”Tuntematon Lauri Törni” sisälsi niin paljon virheitä, mielikuvituksellisia ja täysin järjettömiä väitteitä, että ne oli pakko kojata, Kallonen sanoo.

- Dosenttien kirja alkoi Törnin väärällä syntymäajalla ja päättyi hänen kuolemaansa väärässä maassa. Molemmat ovat akateemisesti erittäin noloja asioita, hän hymähtää.

Yksi niistä asioista, jotka Kari Kallonen uudessa kirjassaan korjaa on väite siitä, että Törni olisi menettänyt suomalaisen sotilasarvonsa pysyvästi.

- Presidentti Paasivikivi armahti vankeustuomion saaneen Törnin ja palautti samalla hänen kansalaisluottamuksensa. Samalla palautui Suomen lain mukaan myös sotilasarvo. Siinä mielessä puolustusvoimain komentaja Aarne Sihvon myöhemmin antamasta käskystä poistaa Törni upseeriluettelosta sotilasarvonsa menettäneenä ei ollut mitään juridista perustetta. Sihvo vetosi sotaväen rikoslakiin, mutta Törniä ei ensinkään oltu tuomittu sen perusteella, Kallonen ilmoittaa.

Kallosen kirjassa pääsee ääneen kymmeniä ihmisiä, jotka ovat tunteneet Törnin. Suurin osa heistä on jo edesmenneitä.

- Viimeisin Törnin jääkäri Pekka Maikola kuoli syksyllä 2017 ja Törnin viimeiseksi jääneellä matkalla toisessa helikopterissa mukana ollut Charles Petry puolestaan viime vuonna. Ehdin haastatella molempia ennen heidän kuolemaansa.

- Minua eivät kiinnosta sodassa joukko-osastojen liikkeet ja aseistus, mutta se kiinnostaa, että poikkeukselliset ihmiset tekevät poikkeuksellisissa olosuhteissa poikkeuksellisia ratkaisuja. Oman näkemykseni mukaan Lauri Törni oli perusluonteeltaan rauhallinen mies, joka ei etsinyt taistelua, mutta toimintaa hän etsi, tiivistää Kallonen.

 

Teksti ja kuva: Asko Tanhuanpää