Opetustuokio varjon alla. (Kuva: Puolustusvoimat)Opetustuokio varjon alla. (Kuva: Puolustusvoimat)Irakissa olen koulutusaliupseeri, jonka tehtävänä on kouluttaa Irakin paikallisten turvallisuusviranomaisten sotilaille perustaitoja yksittäisen taistelijan aseenkäsittelystä joukkuetason hyökkäyksen suunnitteluun ja toteutukseen. Siviilissä olen liikunnan alan opiskelija, jonka ajoittain esiintyvä seikkailunhalu ja uteliaisuus vie maailmalle säännöllisen epäsäännöllisesti.

Oma tieni Suomalaiseen kriisinhallintajoukkoon Irakissa on kulkenut useamman operaation kautta. Positiiviset kokemukset aikaisemmista rauhanturvatehtävistä saivat hakeutumaan uudestaan toimintavalmiuteen. Kun paikkaa Irakissa tarjottiin, ei tarvinnut juurikaan miettiä, otanko tehtävää vastaan vai en. Odotukseni tehtävän suhteen ovat täyttyneet moninkertaisesti. En tälläkään kertaa usko, että komennus jää viimeiseksi.

Adjust, adapt and overcome

Ennen kuin suomalaiset rauhanturvaajat siirtyvät toimialueilleen, meidät koulutetaan ja varustetaan rotaatiokoulutuksessa Porin prikaatissa Säkylässä. Pääjoukon koulutus kestää noin viisi viikkoa. Tempoltaan sähäkkään koulutusjaksoon on tiivistetty kaikki sotilaalle tärkeiden asioiden kertaus, opettelu sekä toimialueella tarvittavan tietotaidon pänttäys.

Koulutusvaihe on tärkeä jokaiselle rauhanturvaajalle ja paras keino valmistautua tulevaan koitokseen. Valmistautuminen ja koulutus ovat elinehto operaatiossa, mutta loppujen lopuksi suurin vahvuus yksittäiselle rauhanturvaajalle on kyky adaptoitua erilaisiin tilanteisiin.

Pärjääminen toimialueilla lähtee itsestä. Avoimin mielin liikkeellä oleva sotilas pärjää helposti tilanteessa kuin tilanteessa. Sanonnassa ”mikään muu ei ole varmaa, kuin muutos” on todella perää, kun tarkastellaan suomalaisten rauhanturvaajien toimintaa eri operaatioissa. Sanonta on kulunut reilusti käytössä myös suomalaisten kouluttajaosaston keskuudessa Irakissa.

Paikallisille turvallisuusviranomaisille annettava koulutus Irakissa on verrattavissa sotilaskoulutukseen Suomessa. Kuten varusmiespalvelus kotimaassa, aloitetaan koulutus myös paikallisten turvallisuusjoukkojen sotilaiden kanssa perusasioista, turvallisesta aseenkäsittelystä sekä yksittäisen taistelijan etenemistavoista.

Koulutettavan osaston taso vaihtelee hyvin paljon. Osalle koulutettavaa joukkoa asiat ovat ennestään tuttuja, mutta perusasioissakin on puutteita. Yhteistä jokaiselle sotilaalle on kuitenkin korkea motivaatio, sekä halu oppia uusia asioita. Koulutettavat keskittyvät koulutukseen ja ovat aidosti kiinnostuneita aiheista.

Kouluttajina olemme olleet erityisen iloisia juuri joukon halusta kehittyä. Jokaisen kurssin päätteeksi koulutettava osasto testataan loppuharjoituksessa. Harjoitus haastaa koulutettavia niin yksilö-, ryhmä- kuin joukkuetasollakin. Koulutettavien suoriutuminen loppuharjoituksessa toimii puolestaan peilinä kouluttajaosaston omalle suoriutumiselle.

Tunteja ja ajatuksia - päiväni kouluttajana

Olen ollut alueella lähes vuoden. Jokainen päivä on erilainen, mutta operaatiossa arki pyörii rutiinien ja kellon ympärillä. Näin se sujui eräänä huhtikuisena päivä vuonna 2019.

0400: Joukkuetoverini avaa körmyn oven, laittaa valon päälle ja kysyy, lähdenkö aamulenkille. Katson häntä niin tuimasti kuin väsyneiden luomieni takaa voin, huomaan viestin menneen perille ja ummistan silmäni uudestaan…

0415: Oma herätyskelloni soi. Nousen ylös punkastani ja petaan sen. Tämän jälkeen siirryn aamutoimien kautta nauttimaan aamupalaa suomalaisten messin tiloihin. Suomesta kuljetettu ruisleipä piristää väsyneen sotilaan mieltä aamuyöstä ja kuppi suomalaista kahvia mustana avaa silmäluomia kenttätykin tehokkuudella.

0500: Ennen liikkeellelähtöä kouluttajaosaston johtaja antaa marssikäskyn ja kertoo päivän asioita sekä muistuttaa vallitsevasta turvallisuustilanteesta.

Irak on onnistunut parantamaan sisäistä turvallisuuttaan huomattavasti. Osittain koalition avun myötä, mutta suurimman työn Irakin itsehallintoalueen sotilaat ja Kurdistanissa peshmergat ovat tehneet itse. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, etteikö mitään uhkaa olisi. Nykyvalossa terrorismi toimii ilman rajoja. Daish`lla ei ole enää kalifaattia, josta käsin johtaa toimintaa, joten se on levittäytynyt ympäri Irakia ja Lähi-Itää. Ja ympäri maailmaa.

0510: Matka kohti harjoituskeskusta alkaa. Liikkuva kouluttajaosasto työskentelee nimensä mukaisesti liikkumalla eri tukikohtien välillä, joissa koulutus ja harjoittelu toteutetaan. Tällä kertaa matkaamme noin 40 minuutin päässä sijaitsevaan tukikohtaan, jonne saapuu myös koulutettava komppania.

0600: Oma koulutettava, noin joukkueen kokoinen osastoni, saapuu vahvuuslaskentaan ja asetarkastukseen. Koulutus aloitetaan aikaisin aamulla vallitsevan säätilan vuoksi. Aurinko porottaa kuumimmillaan puolenpäivän jälkeen ja lämpötila saattaakin parhaimmillaan kivuta 40 asteen paremmalle puolelle. Tämän vuoksi koulutus pyritään saada päätökseen jo ennen päivän kuumimpia hetkiä.

Aloitan aamun huutamalla osastolle ”bajanitanbashpeshmergas”, johon osasto vastaa iloisesti ”bajanibash”. Tämä tarkoittaa kurdin kielellä ”hyvää huomenta sotilaat”. Nopeiden tervehdysten ja kuulumisien vaihtamisen jälkeen lasken joukkueen vahvuuden sekä komennan asetarkastuksen. Käyn henkilökohtaisesti jokaisen aseen ja lippaat läpi varmistaakseni omani sekä joukkueen turvallisuuden. Tämän jälkeen kertaan joukkueelle päivän ohjelman.

Olen huomannut, että kuunteleminen ja aito kiinnostuminen koulutettavista on paras työkalu kouluttamiseen.

0630: Päivän koulutusaiheet. Koulutuksessa aamupäivät hyödynnetään fyysisempiin harjoituksiin, jotta raskaammat harjoitukset tulee tehtyä ennen kuin ilma ehtii lämpenemään liikaa. Myös muslimeille tärkeä ramadanin aika vaikuttaa koulutettavien jaksamiseen ja kykyyn keskittyä. Tämä aamupäivä harjoitellaan aseenkäsittelyä sekä taistelijapareina liikkumista.

Ramadan on muslimeiden vuoden tärkein tapahtuma. Se on uskonnollinen ja koraaniin perustuva paasto, jonka aikana valoisaan aikaan syöminen tai juominen ei ole sallittua. Reilusti yli 40 asteen lämpötila yhdistettynä raskaaseen fyysiseen koulutukseen ja ramadaniin… Kuka tahansa voi tehdä johtopäätöksen yhtälön toimimattomuudesta. Keveähkösti siis mennään tänään.

0900: On aika päästää koulutettava osasto päivän ainoalle 45 minuutin tauolle. Tänä aikana on myös kouluttajan huollettava itsensä. Ruisleipä ja urheilujuoma maistuu edelleen hyvälle.

0945: Edellispäivän palaute myöhästymisistä on selvästi mennyt perille. Koulutettava osasto on kokonaisuudessaan paikalla. Oikeaan aikaan. Suomalaisten koulutuksessa olleet sotilaat tuntevat kuitenkin hyvin suomalaisen tarkkuuden kellonaikojen noudattamisessa.

Koulutettavat sotilaat ovat hyvin erilaisista lähtökohdista ja usealla on myös siviiliammatti. Useimmiten heiltä löytyy myös taistelukokemusta sodista, joista koulutettavien on helppo löytää vertauskohtia harjoituksiin. Useasti koulutus viivästyykin venyneiden rupattelutuokioiden takia.

Loppupäivän koulutusaiheena on ryhmän etenemismuodot sekä liikkeen sitominen eri maastonkohtiin.

1120: Koulutuspäivä lähenee loppuaan. Loppupuhuttelu osastolle ja vastailen sotilaiden esittämiin kysymyksiin. Tämän jälkeen etsin käsiini muut kouluttajat, joiden kanssa pidämme päätöspalaverin ja jaamme päivän kokemukset.

Joukkueen kouluttaminen on kehittänyt valtavasti omia johtamistaitoja. Paikalliset sotilaat eivät välttämättä ole tottuneet samanlaiseen tarkkuuteen kuin suomalaiset. Ajoittain keskittyminen saattaakin herpaantua hetkeksi muualle. Tämä luo välillä haasteita koulutuksen kulkuun, mutta avoimin mielin luovimalla näistä tilanteista on selvitty.

1145: Liike kohti majoitustukikohtaa alkaa. Autossa soi musiikki ja päivän päätteeksi jokaisen fiilis on hyvä.

Koulutustyö on tarjonnut sopivasti haasteita sekä opettanut kohtamaan erilaisia ihmisiä ja persoonia. Operaatiosta olen saanut korvaamatonta kokemusta monella saralla. Tänäänkin.

1230: Lounaan aika. Tällä kertaa amerikkalaisten tarjoama lounas on ravitseva, jos ravitsevuus viittaa kaloreiden määrään. Hampurilaisia on tarjolla keskimäärin vuoden jokaisena päivänä ja jälkiruokakojustakaan harvoin on joutunut valittamaan. Onneksi tarjolla on myös kattava salaattipöytä, josta löytyy tuoreita vihanneksia riittävästi takaamaan päivän ravintoaineiden saanti.

1330: Palaveri päivän aiheista sekä seuraavan päivän suunnittelu. Kokemuksen myötä päivittäinen palaveri on nopeasti huuhdottu läpi. Hyvä hetki seuraavan päivän koulutettavien aiheiden tarkistamiseen ja suunnitteluun.

Palaverin jälkeen loppupäivä pyhitetään huollolle ja levolle. Helteessä työskenteleminen raskaat varusteet päällä kuluttaa yllättävän ison osan päivän voimavaroista.

1500: Aika käydä suorittamassa päivän liikunta-annos. Tänään vuorossa penkkipunnerrusta (mitäs muutakaan). Salille mennessä onkin ilo huomata, että penkkivarmistajat ovat jo saapuneet hauistreenien pariin.

1630: Liikunnan päälle suomalaiselle rauhanturvaajalle maistuu sauna. Konteista rakennettu sauna on lähes yhtä hyvä kuin kotimainen vastaava ja löylyt ovat mielekkäät. On myös huomattu, että kuumassa saunassa käyminen saa muuten todella lämpimän ilman tuntumaan hieman viileämmältä.

Voisi sanoa, että toimialueella oleminen on helppoa. Asioiden järjestely ja aikatauluttaminen on ulkoistettu onnistuneesti muualle. Jäljelle jäävät asiat ovat oman työn hoitaminen sekä henkisen ja fyysisen kunnon ylläpito.

Ainut silloin tällöin mieleen juolahtava asia on koti-ikävä, mutta tätäkin hyvät rauhanturvaystävät lieventävät parhaalla mahdollisella tavalla. Onhan tukikohdasta muotoutunut itselle toinen, vähän erilainen, koti.

1730: Päivällisen aika. Näillä työajoilla päivällinen käy myös iltapalasta, joten ei sovi syödä liian tuhdisti.

2000: Vielä viimeiset tekstit kannettavalle tietokoneelle päivän kulusta, jonka jälkeen onkin korkea aika mennä koisimaan, sillä huomenna odottaa uusi työpäivä uusine kokemuksineen.

Saapumisestani toimialueelle on vajaa vuosi aikaa. Aikaan mahtuu monenlaisia tapahtumia. Hyviä ja huonoja hetkiä on paljon, vaikkakin aika on kulunut hyvin rivakkaa tahtia. Tätä tahtia lyö arkeen veistetyt rutiinit. Aamuherätys, lukuun ottamatta lauantaita on aina samaan aikaan. Hampaiden peseminen ja ruokailut ovat löytäneet paikkansa tietyistä kellonlyömistä.

Ennen unen tuloa mietin, että operaationa tämä on rauhanturvatyötä parhaimmillaan. Työ on aidosti merkityksellistä ja parantaa maan turvallisuustilannetta, huomioiden myös pitkän aikajänteen. Työn merkityksellisyys toimii parhaana motivoijana ja auttaa jaksamaan korkeaa lämpötilaa sekä aikaisia herätyksiä aamu toisensa jälkeen.

 

Parhain terveisin,
Eppu

 

Faktat:

• SKJI (suomalainen kriisinhallintajoukko Irakissa) on osa OIR (Operation Inherent Resolve) operaatiota, joka on Yhdysvaltain johtama monikansallinen koalitio, jonka tarkoitus on tukea Daishin ideologian kitkemistä. Koalition perusajatuksena on, että jokainen maa voi itse päättää minkälaista tukea antaa.

• SKJI toimii kouluttaja- sekä neuvonantotehtävissä Irakissa. Vuodesta 2015 Suomi on ollut mukana tukemassa Irakin turvallisuusjoukkoja antamalla koulutusta niin taistelutehtäviin kuin sisäisen turvallisuuden ylläpitoon.

• SKJI:n tavoitteena osana koalitiota on kouluttaa itseään kehittävät turvallisuusjoukot, jotka pystyvät ylläpitämään ja jopa kehittämään omaa toimintakykyään myös koalition poistuttua alueelta.

• Suomalainen kriisinhallintajoukko Irakissa (SKJI) muodostuu kouluttajaosastosta, suojausosastosta sekä esikunta- ja tukiosista. Suomalaiset kouluttavat Irakin turvallisuusviranomaisia kurssimuotoisesti koulutustukikohdissa eri puolilla Kurdistania ja osallistuvat koulutus- ja neuvonantotoimintaan Pohjois-Irakin lisäksi myös muualla Irakin alueella.

• Suomalaisten vahvuus operaatiossa noin 80.