Edellisen nelivuotiskauden varamies Juha Mäenpää valittiin Vaasan vaalipiiristä kansanedustajaksi 6910 äänellä. ( Kuva: Asko Tanhuanpää)Ilmajokelainen Juha Mäenpää (perus.) on yksi kolmesta uuteen eduskuntaan valitusta rauhanturvaajataustaisesta henkilöstä. Muut kaksi ovat edellisellä nelivuotiskaudella elinkinoministerinä toiminut Mika Lintilä (kesk) Toholammilta ja Petri Huru (perus) Porista. Huru nousi varasijalta Arkadianmäelle, kun Laura Huhtasaari valittiin EU-parlamentin jäseneksi.

Iippokassi mukana uuteen työpaikkaan

Juha Mäenpää tapasi Syyrian pakolaisia Libanonissa, mutta Suomeen tulikin täysin toisennäköistä väkeä.

LIBANON 1998-99: Juha Mäenpää palvelee UNIFIL-operaatiossa Suomen pataljoonan kuljetusjoukkueen johtajana.

LIBANON 2014: Mäenpää palaa Libanoniin Maanpuolustustiedotuksen suunnittelukunnan varapuheenjohtajana ja tapaa Syyrian pakolaisia.

TORNIO 2015: Mäenpää seuraa Torniossa pakolaisvirran tuloa Suomeen ja yllättyy nähdessään köyhien perheiden sijaan nuoria geelipäisiä miehiä puhumassa älypuhelimeen.

HELSINKI 2019: Juha Mäenpää aloittaa työt kansanedustajana, kolmas yritys tuotti 6 910 ääntä Vaasan vaalipiiristä, perussuomalaisten listalta.

Tapaamme Juha Mäenpään kanssa eduskuntatalon aulassa. Miestä ei ole vaikea tunnistaa, sillä Arkadianmäellä näkee harvemmin ajan patinoimaa Iippokassia. Se on kiertänyt omistajansa mukaan liki puoli maailmaa.

Työhuoneessaan Mäenpää kaivaa kassistaan siististi viikatun tumman puvun ja mustat kengät. Matkamme jatkuu Hietaniemen hautausmaalle Kansainvälisen rauhanturvaajien päivän seppeleenlaskua seuraamaan.

- Halusin ehdottomasti pistää tähän arvokkaaseen tilaisuuteen kravatin, jonka sain jo edesmenneen Niilon Nikkolan veljeltä. Niilo oli hankkinut kravatin Kyprokselta siellä palvellessaan ja veljen mukaan sen tuli päästä hyvään kotiin, Mäenpää paljastaa.

- Voi olla, että haudalla tulee tippa silmään, kun ajattelen vuosi sitten Murmanskissa moottoripyöräonnettomuudessa menehtynyttä ystävääni Pasi Keski-Uikkua. Hänen hautakiveensä kiinnitettiin kriisinhallintaveteraanimerkki, kansanedustaja miettii.

Ilmajoen Koskenkorvalla asuva reservin luutnantti Juha Mäenpää, 47, liittyi Pohjanmaan Rauhanturvaajiin heti Libanonista kotiuduttuaan eli 1989. Välillä kuitenkin näytti siltä, että jäsenyys olisi katkolla. Antaa miehen itsensä kertoa, miksi.

- Minulla oli jostain syystä Torniossa pakolaisten tuloa katsellessani sininen baretti päässä ja jouduin tietysti kameroiden kohteeksi. Se herätti tietyissä piireissä pahennusta ja puhuttiin jopa liitosta erottamisesta.

Rauhanturvaajaksi lähtöään Mäenpää kuvaa pitkäaikaisen haaveen toteutumiseksi.

- Kotini naapurissa asunut Paavo Mattila tapasi näyttää kuvia omilta YK-ajoiltaan ja se upposi nuoreen mieheen. Kun sitten olin itse töissä Neuvostoliitossa ajatus rauhanturvaajaksi lähdöstä vain vahvistui. Paperit pistin sisään heti, kun pääsin armeijasta, Mäenpää kertoo.

- Vuosi Libanonissa opetti ennen muuta se, että mitään uudistuksia ei kannata lähteä tekemään suinpäin. Monta kertaa on parempi sorvata vanhaa kuin luoda kokonaan uutta. Tätä olen oppinut noudattamaan niin työssä kuin politiikassakin, hän linjaa.

- Rauhanturvakokemus antoi myös laajemman näköalan miettiä muitakin kuin vain Suomen asioita. Maahanmuuttokriittiselle ajattelulle se loi aika kovan pohjan.

Juha Mäenpää sai Lähi-itään viikoksi vieraakseen myös perheensä, vaimon ja tuolloin reilun vuoden ikäisen Konsta-pojan, nykyisen mestaripainijan. Mäenpää talutti vaimonsa tuon viikon aikana alttarille Genesaretinjärven rannalla sijainneessa kirkossa.

- Yhdessä perheen lomaan liittyvässä kuvassa Konsta seisoo verovapaana ostamani sinisen Volkswagen Golfin vieressä. 17 vuotta myöhemmin ostin saman auton takaisin Rinta-Joupin huutokaupasta 631 eurolla, kunnostin sen täysin auto on nyt Konstan käytössä, paljastaa Mäenpää.

Mäenpää matkasi myös Säkylän Kristallirannassa järjestettyyn Libanonin pataljoonan 20-vuotistapahtumaan samaisella sinisellä Golfilla.

Uudelle reissulle Mäenpää ei enää lähtenyt perheen kasvaessa ja opintojen edetessä.

- Kerran tarjottiin paikkaa Afganistaniin, mutta se ei tuntunut perheellisen miehen paikalta. Ei silti, että olisi pelottanut. Pelkääminen jäi Moskovan Stockmannille 1994, missä olin yhden yön elektroniikkaa rekkakaupalla vieneiden ryöstäjien panttivankina. Kun korvassa on Kalashnikovin piippu, tietää mitä pelko on.

- Taidan olla ainoa kansanedustaja, joka on ollut panttivankina, miettii Mäenpää.

Koneinsinöörin ja ammatillisen erityisopettajan koulutuksen saanut Juha Mäenpää kertoo olleensa sairaseläkkeellä vuodesta 2011 lähtien. Selvittämättömäksi jäänyt pahoinpitely Seinäjoen keskustassa jätti lievän aivovamman ja niskan retkahdusvamman.

- Terveydentila vaihtelee, mutta olen saanut pahimmat säryt jo aika hyvin kuriin. Sauna ja sukeltaminen helpottavat.

Politiikkaan Mäenpää lähti mukaan 2008 ja tuli valituksi heti Ilmajoen kunnanvaltuustoon. Eduskuntavaaleissa hän oli ehdokkaana nyt kolmannen kerran.

Kansanedustaja Juha Mäenpää työhuoneessaan Libanonista lähtöisin olevan vihreän matkalaukkunsa kanssa.Kansanedustaja Juha Mäenpää työhuoneessaan Libanonista lähtöisin olevan vihreän matkalaukkunsa kanssa.

- Yksi vaaliteemoistani oli maahanmuutto, joka pitää saada terveelle pohjalle. Jopa yhteiskuntaan sopeutuneet maahanmuuttajat kritisoivat tilannetta, he ovat huolissaan hallitsemattomasta tilanteesta.

- Toinen esille nostamani asia oli kriittisessä tilassa oleva suomalainen maatalous. Huoltovarmuuden takia tilanne on todella huolestuttava, Mäenpää linjaa.

Opettajana Juha Mäenpää sanoo olevansa huolissaan myös suomalaiseen nuorisoon ja koulutukseen liittyvistä asioista.

- Minua huolestuttaa muun muassa se, että erityisoppilaat sijoitetaan normaaliryhmiin. Kokemukseni perusteella uskallan sanoa, että se on täysin väärä ratkaisu.

- Tietysti nostin esiin myös Suomen turvallisuuteen, sekä sisäiseen että ulkoiseen liittyvät asiat. Sisäisesti suurin uhka liittyy hallitsemattomaan maahanmuuttoon, minun mielestäni ISIS-vaimoja ja lapsia ei saisi missään tapauksessa kotiuttaa.

- Näen peikkona myös maanpuolustustahdon laskemisen, mikä johtuu siitä, että kansallismielisyyttä romutetaan median toimesta. Yleinen asevelvollisuus on ja tulee aina olemaan meille paras ratkaisu. Tässä tilanteessa ei saa lähteä rakentamaan mitään EU-joukkoja, vaan pitää keskittyä Suomen puolustamiseen, Nato-vastaiseksi ilmoittautuva Mäenpää selvittää.

Suomalaisten rauhanturvaajien määrää eduskunnan puolustusvaliokuntaan pyrkivä Mäenpää ei olisi ainakaan valmis vähentämään. Hänen mukaansa kynnyskysymys liittyy rahoitukseen.

- Suomen pitäisi keskittyä ennemminkin YK- kuin Nato-joukkoihin, hän näkee.

Vapaa-aikanaan Juha Mäenpää, neljän lapsen isä, nauttii paitsi perheen kanssa olemisesta myös vanhojen ajoneuvojen kunnostamisesta. Hänen tallistaan löytyy jopa sellainen erikoisuus kuin Keke Rosbergin ensimmäinen auto, Volkswagenin Karman Ghia.

 

Teksti ja kuvat: Asko Tanhuanpää