Olin palvellut Kyproksella ja Jom Kippur -sodassa 1971-74, muuallakin, mutta nämä palveluskerrat liittyvät Sinibaretin alkutaipaleeseen. Kyproksella tutustuin Hannu Leväseen, johon pidin yhteyttä koko ajan näiden rauhanturvavuosien jälkeen. Hannun myötä tulin mukaan porukkaan, joka aloitti Sinibarettilehden toimittamista.

Vaikeudet olivat suuret kaikessa. Painopaikkaa piti vaihtaa vähän väliä. Kesti aina tietyn aikaa, kun uusi paino alkoi ymmärtää, mitä me halusimme.

Oma panokseni lehden pystyssä pysymiseen liittyy ainakin talouteen. Rahaa ei ollut koskaan riittävästi. Toimin pitkään Saab-Valmetin tiedotuspäällikkönä ja minulla oli hyvä mainosbudjetti. Saabin ja Talbotin mainoksia näkyi jatkuvasti lehden sivuilla koko sivun tai aukeaman suuruisina. Joskus tilanne oli niin vaikea, että maksoin lehdelle mainoksista ennen kuin ne edes olivat olleet lehdessä. Puhuin asiasta autotehtaan toimitusjohtaja Juhani Linnoisen kanssa ja hän totesi: Kyllä rauhanturvaajista aina joku Saabin ostaa, me voidaan hyvin olla lehdessä esillä.

Järjestin useita kertoja kokouksia eri yhtiöiden toimitiloissa. Siihen sisältyi aina ruokailuja ja joskus jopa majoituksia. Tämä toiminta alkoi ollessani Helsingissä Finnmap Oy:ssä tiedottajana. Myöhemmin kokoustimme Uudessakaupungissa useita kertoja.

Liiton silloinen puheenjohtaja, eversti Pentti Laamanen oli usein mukana näissä toimituskunnan kokouksissa. Laamanen oli kiinnostunut liiton lehdestä. Näin toimittajat saivat kaikkea mahdollista tietoa liiton tavoitteista ja meneillään olevista asioista. Tietysti viestintä kulminoituu aina organisaation johtajaan ja tässä se toimi hyvin.

Tarmo Suomalaisessa oli pioneerihenkeä ja peräänantamattomuutta yhdistyneenä reippaaseen huumoriin.

Hannu Nymanin kanssa oli mukava ja rauhallista keskustella tietysti lehden teosta, mutta myös kaikesta muusta mahdollisesta taivaan alla. Joskus saatettiin pohtia vakaviakin aiheita. Hannu oli myös hyvä kuuntelija.

Turkulaisessa Reino Saarisessa oli jotain maailmanmiesrauhanturvaajaa. Hän ei ollut koskaan pienissä ympyröissä. Sitten Reino lähti liian aikaiseen pois.

Kyösti Kuikan muistan sinnikkäänä ja aina positiiviset asiat näkevänä. Kyllä Kyöstikin tunnisti ongelmat, mutta niistä ei saanut lannistua.

Vesa Palmu edusti loogista rauhallista toimijaa, joka puolestaan rauhoitti ja tasoitti tiettyä intomielisyyttä.

Pitkäaikainen Sinibarettilehden päätoimittaja Hannu Levänen ojensi minulle lehden 20-vuotisjuhlassa Helsingissä upean pöytäviirin. Kullekin saajalle hän kohdisti muutaman sanan. Minua Hannu kehui: Teuvo Tikkanen ei ole minkäänlainen toimittaja – hän on tiedottaja. Mutta hänellä on usein hienoja ideoita juttujen aiheista.

On ollut hienoa, että on saanut olla mukana Sinibarettilehden alkutaipaleella mukana. Koen myös, että onnistunut alkutaival tasoitti tietä tähän hetkeen. Nyt lehti on ammattimaisesti ja hienosti toimitettu. Me Sinibarettilehden kanssa toimineet olemme tasoittaneet tietä nykyhetkeen.

 

Teksti: Teuvo Tikkanen